Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę.
Świeże drożdże rozprowadzamy w 0,5 szklanki ciepłej wody (gdy mamy drożdże instant, dosypujemy je do miski z mąką), wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając pozostałą wodę.
Ciasto rękami rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy na 9 części.
Z każdej części odrywamy ok. 1/3 ciasta. Z większej części formujemy tułów zajączka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałej główkę, uszka i ogonek.
Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Wyrośnięte zajączki smarujemy roztrzepanym jajkiem, z rodzynek lub suszonej żurawiny robimy oczka. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15-20 minut, aż zajączki będą lekko brązowe.